030-6770750 of 06-20844544 info@kinderfysiotherapievleuten.nl

Schoolkinderen

Bij kinderen in de basisschoolleeftijd werken de handen steeds meer samen en wordt de handmotoriek steeds verder verfijnd. We noemen de handmotoriek dan ook wel fijne motoriek. Dit hebben ze nodig om steeds zelfstandiger te worden zoals bij het zelf aan- en uitkleden, brood smeren en eten.

Het kind heeft normaal gesproken inmiddels een voorkeurshand en is links-of rechtshandig. Bij tekenen, kleuren,  knippen,  knutselen en schrijven worden de vaardigheden van die hand steeds belangrijker. Wanneer een kind hiermee achterblijft kan dat problemen geven op school.

Kinderen hebben motorische vaardigheden nodig bij het buiten spelen, fietsen, de gymles op school, zwemles en sporten.

Wanneer het kind onvoldoende mee kan komen met leeftijdsgenoten kan behandeling zinvol zijn. De behandeling is gericht op het vergroten van de mogelijkheden van het kind. Hiermee neemt ook het plezier in bewegen toe en wordt het zelfvertrouwen versterkt.

Er worden oefeningen voor thuis en adviezen gegeven welke ingepast kunnen worden in het dagelijks leven. Op die manier leidt dit tot sneller en blijvend resultaat.

Op deze leeftijd kunnen blessures ontstaan die soms behandeling behoeven of om herhaling te voorkomen.

Hoofdpijn, problemen met de houding, ademhaling of conditie treden ook regelmatig op.

Ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, inspanningsoefeningen, oefeningen om de spierkracht, evenwicht of lenigheid te bevorderen worden eventueel meegegeven om in de thuissituatie te oefenen, zodat het herstel sneller plaats vindt.