030-6770750 of 06-20844544 info@kinderfysiotherapievleuten.nl

Jongeren

Rond de periode van de groeispurt en de puberteit verandert er veel bij het kind. Zowel innerlijk als uiterlijk. Er kunnen dan klachten aan het lichaam ontstaan, zoals bijvoorbeeld hoofd-, nek- en rugpijn, maar ook knie- en enkelklachten. Daarnaast zijn houdingsproblemen, sport gerelateerde problemen en spanningsklachten veel voorkomende klachten in deze periode.

Wanneer er sprake is van een blessure die niet herstelt of regelmatig terugkeert, is het zinvol om te kijken wat de oorzaak hiervan is. Hetzelfde geldt voor hoofdpijn en problemen met de houding, ademhaling of conditie. De kinderfysiotherapeut kijkt naar de invloed van de klacht op het bewegend functioneren.

Soms treedt er bijvoorbeeld na ziekte onvoldoende herstel op van de lichamelijke conditie. Vermoeidheid en schoolverzuim dreigen dan de boventoon te blijven voeren. Samen met de kinderfysiotherapeut kan stap voor stap aan het hervatten van activiteiten gewerkt worden.

Ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, inspanningsoefeningen, oefeningen om de spierkracht, evenwicht of lenigheid te bevorderen kunnen tot het oefenrepertoire behoren.

Voor kinderen onder de 15 jaar is het vaak prettig wanneer de ouder/verzorger de eerste keer meekomt.